woorden mogen alleen dienen om de stilte te verbeteren

Onlangs brachten we op een vroege zondag ochtend onze dochter weg naar de vertrekplaats voor haar taalkamp. Het was al een paar dagen droog en zonnig weer geweest en er waren dus wel wat pollen in de lucht. Mijn neus begon dan ook al redelijk snel kietel signalen te geven van een aankomende niesbui. Ik ben zowat het jaar rond allergisch voor stof en dierenharen, maar in de zomer piekt het wel met de pollen en dan kan een nies er wel redelijk explosief uit komen.

Mijn grootvader was een meesterlijk dramatische niezer, onverwacht bulderend met een luide en duidelijke hatsjie. Als mijn vader niest dan draaien er meestal ook wel wat hoofden. En bij mij is het eigenlijk net zo. Die zondag was het niet anders. Na de ontlading kwam een papa van een ander kind bij mij. “Gezondheid”, zei hij, en vertelde mij daarna dat doven ook niezen maar dan in stilte, zonder het typische hatsjie geluid. Dat geluid is trouwens ook anders in andere landen: achoo in Engeland, atchoum in Frankrijk, hakashun in Japan en ha-ching in de Fillipijnen (1). Het ‘natuurlijk’ geluid dat bij een nies hoort is dus enkel dat van het inademen en het geluid dat hoort bij de snelle lucht uitstoot uit de neus. Alle restkabaal bij het niezen is aangeleerd gedrag (2).

Hij had mij met mijn neus op de feiten gedrukt.
En daar werd ik plotsklaps heel stil van.

 

 


Foto uit eigen collectie, David Gilmour zong Comfortably Numb van Pink Floyd op de grote markt van Tienen op 28 juli, de volledige set-list vind je hier.

Auteur van de spreuk in de titel is Karel Jonckheere, gevonden op http://www.arendlandman.nl/2011/06/stilte-in-spreuken-citaten-oneliners-uitspraken-en-quotes-luisteren-naar-de-stem-van-de-stilte/

(1) bron artikel
(2) bron pagina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.