waarom moeders godinnen zijn

Twee babies zitten in de baarmoeder. De ene vraagt aan de andere: “Geloof jij in een leven na geboorte?”. De andere antwoordt “Maar, natuurlijk! Er moet wel iets zijn na de geboorte. Misschien zijn we alleen maar hier om ons voor te bereiden op wat hierna komt.”

“Nonsens!” zegt de eerste. “Er is géén leven na de geboorte. Wat voor een leven zou dat wel niet zijn?”. De tweede antwoord, “Dat weet ik niet, maar misschien is er daar wel licht. Misschien lopen we wel op onze benen en eten met onze mond. Misschien ontdekken we andere zintuigen die we nu nog niet begrijpen.”

De eerste antwoordt, “Dat is absurd. Lopen is onmogelijk. En eten met onze mond? Belachelijk! De navelstreng geeft ons voedsel en alles wat we nodig hebben. De navelstreng is zo kort dat leven na geboorte enkel maar op logische gronden moet uitgesloten worden.”

De tweede dringt echter aan, “Ik denk dat er wel iets is en misschien is dat wel anders dan hoe het hier nu is. Misschien hebben we dat koord daar niet meer nodig.” De eerste antwoordt, “Nonsens. Daarenboven, mocht er leven zijn, waarom is dan er nog nooit iemand van terug gekomen? Geboorte is het einde van het leven, en in de na-geboorte is er niets anders dan stille, lege zwartheid: we gaan naar het niets.”

“Wel, dat weet ik niet”, zei de tweede, “maar wat ik wel weet is dat we Moeder zullen ontmoeten en dat Zij voor ons zal zorgen.” De eerste antwoordt, “Moeder? Geloof je echt in Moeder? Laat me niet lachen. Als Moeder zou bestaan, waar is Ze nu dan?” De tweede antwoordt “Ze is overal om ons. We zijn door Haar omgeven. We zijn van Haar. Het is in Haar dat we leven. Zonder Haar zou deze wereld niet zijn en zou die niet bestaan.”

De eerste zegt daarop: “Wel, ik zie Haar niet, dus het is logisch te besluiten dat Ze niet bestaat”. Waarop de tweede de discussie tijdelijk sluit met, “Soms, als je een stil moment hebt kan je Haar aanwezigheid voelen, en als je echt goed luistert kan je Haar liefhebbende stem horen, die van boven komt.”


Tekst: Bron: Quora: Is there life after death?. Vertaling. klareau.be

Foto: detail uit Botticelli’s “De geboorte van Venus”, bron: http://venus.clubs.nl/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.