stressloos na stresspiek

Het snotter seizoen is voor mij een maand of zo geleden gestart. Ik ben sowieso het ganse jaar door al licht allergisch, maar met het berken seizoen, vers gemaaid gras en pollen gaan alle sluizen onverbiddelijk open. Typisch is er elk jaar wel één dag dat mijn immuunsysteem helemaal over zijn toeren gaat en dan trakteert het mij op een serie van ongecontroleerd snelle en harde niesbuien waarna ik de rest van de dag suf op bed lig. Maar daar ik heb sinds vorig jaar een crisis pilletje (met steroïden) voor, dat ik kan nemen bovenop de dagelijkse medicatie die ik het ganse jaar door al in neem. Niet top, maar wel leefbaar.

Mocht dat niet zo zijn, dan is er nog wel een methode om de effecten van de allergie in te dijken, namelijk door te desensibiliseren. Die techniek drijft het aantal allergenen stelselmatig op waardoor het afweersysteem uit zijn comfortzone gedwongen wordt. Het is tegen intuïtief, maar door het probleem te vergroten wordt dat probleem uiteindelijk toch oplost.

Waarom zouden we die beproefde aanpak ook niet elders proberen? Bijvoorbeeld op een erg maatschappelijk relevant thema als stress? Zelf geloof ik niet in dat hele onthaasting verhaal. Hoe kan een relatief kort moment van onthaasten nu opboksen tegen langdurige spanning? Neem nu zelfs een lekker lange vakantie van drie weken, waarna je zelfs je wachtwoord van je PC bent vergeten. Amper een dag later, en je zit weer helemaal op de stress roller coaster. Ik toch, vroeger.

Maar ik ben gedensibiliseerd van stress. Ik had het eerst niet door totdat ik wat collega’s hoorden napraten over een meeting met hoog oplopende discussies die zij ervaarden als stress vol. “Vonden jullie dat stressvol?”. Diezelfde dag was mijn ochtend begonnen met een korte maar o zo intense discussie over de ‘stomme’ kleren van mijn dochter. Haar emoties spuwen er af en toe uit met vulkanische intensiteit en dat maakt het knap lastig om door te dringen tot de kern van de zaak. Zeker als je over vijf minuten moet vertrekken als je nog op tijd wil zijn voor je trein. Maar het zet de zaken wel in perspectief.

Heb je zelf stress? Niet over klagen, neen, neem de zaken in eigen handen en zoek  er de overtreffende trap van op en het lost zich uiteindelijk zelf wel op. Mocht dat toch niet lukken, ik organiseer op geregelde tijdstippen on-site desensibiliatie seminaries met erg hoge slaag percentages aan redelijke prijzen. De opzet is eenvoudig. Ik kom bij jou, en drop mijn kinderen voor één week. De volgende week kom ik ze terug oppikken. Ik verzeker je, daarna ben ik helemaal ontstrest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.