onzin tot het tegendeel is bewezen

Ergens is er bij mij een hoek af. Dat moet wel omdat men ook zegt ‘soort zoekt soort’, en de soort waar ik dagelijks mee in contact kom …. amaai, daar zijn heel wat hoeken af. Naast heel wat misvormden moet er statistisch onder ons ook een aantal regelmatige ruimtefiguren zijn (zoals de kubus). Wat ik zelf niet wist is dat er maar vijf dergelijke regelmatige figuren bestaan, en dat die ook platonische lichamen worden genoemd omdat Plato ze in verband bracht met de vijf elementen vuur, aarde, lucht, water en ether (1). Als er weinig hoeken af zijn, maar de hoeken zijn grof, dan krijg je het viervlak of vuur. Zijn er heel wat hoeken af, maar met een fijnere snede, dan zit je bij het twintigvlak of ether (2).

Het voordeel aan mensen met een hoek af is dat je je nooit verveelt. Zo was ik van de week in gesprek met een zwaar geval, op zijn minst water, die zijn enthousiasme deelde over het erg fijne programma ‘Myth busters’ op het National Geographic kanaal dat zich ledig houdt met vragen als  “Hoe moeilijk is het dan wel om een naald in een hooiberg te vinden?”. Onmogelijke vragen en mythes worden aan experimenten onderworpen om met wetenschappelijke ambitie de waarheid te zoeken, met tegelijkertijd veel zin voor humor (3). Als dat geen droomjob is, wat dan wel? Een zeldzaam moment van inspiratie deed mijn blik verglazen en mond lichtjes open vallen. “Maar is dat ook niet wat wij doen?” vroeg ik, vooral retorisch. Er kwam toch een repliek, maar ik was al helemaal vertrokken in mijn eigen denkbeelden waarin ik mythes ontkracht die het haalbaar en/of noodzakelijk pad van organisaties anders in mist blijven omhullen.

Ik verklaar me nader. In de rechtspraak geldt het principe dat je onschuldig bent totdat het tegendeel is bewezen, het is zelfs artikel 11 van het universeel mensenrecht (4). Het is aan de aanklager om de bewijslast te verzamelen om zijn bewering (van schuld) te staven en niet aan de beschuldigde. Het principe bestond al in het Romeins recht en tracht de beschuldigde een eerlijk proces te geven waarbij deze voldoende tijd krijgt om zijn verdediging te organiseren.

Ik werk natuurlijk niet in de rechtspraak, maar in management middens. En het is een publiek geheim dat er nogal wat onzin circuleert in die kringen, in de literatuur die we allemaal lezen en in gedachten spinsels waaraan we allemaal wel eens ten prooi vallen (5). Het krioelt er namelijk van leveranciers van producten en diensten die allemaal mirakel formules beweren te hebben voor die uitdagingen waar organisaties zelf al jaren hun tanden stuk op hebben gebeten. De uitdager formuleert een bewering over een probleem van een organisatie, en klaagt daardoor ook de onmacht en imcompetentie van die organisatie aan om haar probleem zelf op te lossen. Maar wat zou de toepassing van het eeuwen oud Romeins ‘praesumptio innocentiae’ principe geven op het management beroep? Wel, het is dus aan die aanklager om overtuigende bewijslast te leveren om zijn bewering te staven als zinvol. Zo lang dat niet het geval is, mag de organisatie er dus ook van uitgaan dat het onzin is.

Wat heeft dat nu te maken met de Myth Busters? Wel, net als hun heb ik het voorrecht om betaald te worden om veel van die mythes en vragen te mogen onderzoeken, met onverzetbare zin voor objectiviteit, logica en af en toe een paar snuifjes humor.

“I learned long ago, never to wrestle with a pig.
You get dirty, and besides, the pig likes it” (6)

Wij, de myth busters zijn die spreekwoordelijke varkens.

 


(1) Inleiding over regelmatige veelvlakken op Wikipedia
(2) De relatie tussen de veelvlakken en de 5 elementen op een ‘spirituel’e site
(3) Achtergrond informatie over de serie op imdb
(4) Meer over het onschuldpresumptie op Wikipedia
(5) Een typisch voorbeeld van onzin vind je hier.
(6) Dit is een quote van George Bernard Shaw.

One thought on “onzin tot het tegendeel is bewezen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.