het mysterie van de rode hysterie

Vorige maand heb ik de Rode Duivels in levenden lijven aan het werk gezien, in de oefenwedstrijd tegen Noorwegen. Het was de eerste keer dat ik een voetbalwedstrijd in een stadion meemaakte en ik vond het erg indrukwekkend. Mijn aandacht werd wel nogal vaak weg getrokken van het spel naar het spektakel op de tribunes. De fans die terug naar hun plaats wandelden met wel 8 bier bekertjes waarrond hun 10 vingers in voor mij onmogelijke posities waren verstrengeld. De vele gefaalde mexican waves en dan die eerste die het ganse stadion rond ging. Het luide verslag net twee rijen achter mij over de flaters van de spelers en vooral hoe het dan wél moest. De oerkreten bij een reële bedreigende beweging van ons nationaal elftal. De eerste goal heb ik dan ook gemist, en er is blijkbaar geen herhaling op dat groot scherm in het koning Boudewijn stadion. Tijdens de rust gingen we wat hamburgers halen voor de kinderen en brak er zowaar een kort gevecht uit tussen een oudere man en wat jongeren. De oudere man belde met zijn GSM enkele kompanen op en lokte de jonge gasten uitdagend mee om het gevecht verder te zetten uit het zicht van al dat veiligheid personeel. Even later zag ik wat rode kruis en security medewerkers opgewonden stappen in de richting waarin de ruzie makers waren vertrokken.

We deden er na de wedstrijd ook bijna twee uur over om thuis te geraken, voetbal, zeker als het nationaal wordt, beroert blijkbaar héél véél mensen. Maar het EK avontuur is ondertussen voorbij voor ons en de Belgen mogen met opgeheven hoofd zichzelf kwartfinalisten noemen. En toch leeft er veel onvrede, niet in de laatste plaats over de rol van de bondscoach. Ik volg het allemaal van erg ver, ik heb de matches niet eens live op de televisie bekeken, maar de grote commotie over het vroegtijdig stranden van onze ploeg verbaast mij, steeds weer. Want dit patroon herhaalt zich elke keer, bij elke Europese of Wereld beker denken we in België opnieuw een échte kans te maken, in volstrekte tegenspraak met de bijna lege voetbal palmares die we hebben.

In het EK verloor België de finale van Duitsland in 1980. In 1986 werden we vierde in het WK. Dat zijn de hoogte punten, voor de rest is het “niet gekwalificeerd” of “uitgeschakeld in de eerste ronde” of zoals nu, stranden in de kwart finale. En we spreken hier over de statistisch lange periode tussen 1930 en 2014 voor het WK en van 1960 tot 2016 voor het EK (1). Doen we het daarmee goed of slecht, internationaal gezien? Op de 20 wereldbekers waren Italië, Frankrijk, Duitsland, Brazilië en Mexico al twee keer titel houder (2). Op de 15 Europese bekers waren Duitsland en Spanje drie maal titelhouder en Frankrijk twee maal (3).

Hebben Duitsland, Frankrijk, Italië of Spanje dan iets wat wij niet hebben in België? Wel, ze zijn om te beginnen met nét iets meer als wij. 83 miljoen Duitsers, 64 miljoen Fransen, 61 miljoen Italianen, 47 miljoen Spanjaarden en in vergelijking amper 11 miljoen Belgen (4). De wet van de grote getallen speelt daardoor al zeker niet in ons voordeel. Het is niet zo dat België geen internationale top sporters heeft gekend of kent, maar een elftal met allemaal kanonnen van het kaliber van een Raymond Ceulemans (35 maal wereldkampioen biljart), Stefan Evrars (10 maal wereldkampioen motor cross), Jean-Michel Saive (74 weken lang eerste plaats wereldranglijst tafeltennis), Justin Henin (117 dagen lang eerste plaats wereldranglijst tennis) of Frédérik Deburghgraeve (Olympisch goud, Europees én Wereldkampioen zwemmen) zit er niet direct in (5). Waarom zaten die bewuste dag van de oefenwedstrijd er dan toch 50.000 Rode Duivels fans in dat stadion, uitzinnig en hoopvol, en de weken daarna nog eens veelvouden daarvan in de drie kleur beschilderd voor een scherm? Een tijdelijke opflakkering van het smeulend verlangen om collectief groots te zijn?

 

PS 11/07: Dat het statistisch wél kan met amper 11 miljoen inwoners, heeft Portugal net bewezen.


bron foto: VTM

(1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_voetbalelftal
(2) https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Cup
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_European_Championship
(4) http://statisticstimes.com/population/european-countries-by-population.php
(5) https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Belgisch_sporter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.