de stilte van dramatische kleuren

In de tijd dat ik scholier was, was Benetton het merk waarmee je wou worden gezien. Dat bedrijf had als slogan ‘United colors of Benetton’, en gebruikte die ook steevast bij haar controversiële media campagnes. Blijkbaar doen ze vandaag nog altijd campagnes, maar het zijn nu eerder merken als Abercrombie & Fitch die vandaag ‘in’ zijn.

De tijden veranderen, maar over smaken discuteren heeft naar verluid in geen enkele eeuw tot op de dag van vandaag een zinvol gesprek opgeleverd. De Romeinen hadden er zelfs al een gezegde voor, ‘de coloribus et gustibus non disputandum est’ (over kleruren en smaken en valt niet te twisten, red.). Wanneer ik die spreuk voor het eerst tegenkwam in de les Latijn, herinner ik me dat mijn vader me verbeterde over de samenstelling van de spreuk. Inderdaad, over smaken valt niet te twisten, maar over al de rest wel hé!

Tempus fugit (de tijd vliegt, red.), en nu is het bijna zover dat mijn dochter haar scholieren periode begint. Daarmee zijn we alvast dit jaar begonnen om enkele opendeur dagen van scholen te bezoeken hier in het Gentse. Bij de vierde school in de rij zei mijn dochter, nog voor dat we een stap binnen hadden gezet: ‘naar deze school wil ik niet komen’. Ik vroeg haar waarom dan wel precies, en haar antwoord was onderbouwd en genuanceerd, zoals alleen mijn dochter dat af en toe kan: ‘gewoon, daarom’.

Geduldig, zoals ik dat af en toe kan, legde ik haar uit dat een dergelijk antwoord eigenlijk helemaal geen antwoord was op mijn vraag. ‘Oh, waarom moet je altijd zo dramatisch doen?!’. Daar had ik niet zo snel een gevat antwoord op.

Na afloop van de opendeurdag, en het bezoekje aan het lokaal Latijn met veel nadruk op tekst analyse en kritisch denken, gaf ze dan toe dat deze school ook op de lijst van opties mocht staan. Af en toe gewoon eens zwijgen kan wonderen doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.