de magische staf van Narcissus

 

In dezelfde week dat de zanger van het tijdloze ‘fade to grey’ is overleden (‘fade to black’ als het ware) was er ook de première van de film ’50 shades of grey’. Welke grappenmaker verzint die dingen toch? Maar voor diegenen die naar hier surften in de hoop over magische ‘staffen’ te lezen in de stijl van 50 tinten grijs, sorry, maar dat gaat niet gebeuren.

Neen, met een magische staf bedoelen we hier het type dat ook door Harry Potter wordt gebruikt. En net als onze gebrilde held is ook Narcissus een figuur uit mythologische verhalen, namelijk uit de Griekse Mythologie. Narcissus was een erg knappe jongeman, die alle hoofden deed draaien, doch die zelf niet in de liefde was geïnteresseerd, want jacht was zijn enige passie. Af en toe ging hij wel in op de lokroep van het andere geslacht, maar steeds brak hij abrupt elke toenadering af tot een vroegtijdig einde, met meerdere gebroken harten tot gevolg. Een van deze gekwetsten, wende zich tot de goden en smeekte hun dat ook Narcissus een dergelijke smart zou voelen van onbereikbare en onbeantwoorde liefde. En zo werd Narcissus verliefd op zijn eigen weerspiegeling in het water, die hij aanzag voor een watergeest. En elke keer als hij die wou benaderen, verdween deze in de deinende golven die hij zelf veroorzaakte. Bezeten van verlangen voor zijn eigen weerkaatsing, stierf hij een trage dood van aftakeling aan de rand van een meer.

Maar de erfenis van Narcissus bevind zich nog steeds onder ons, niet alleen in onze taal, maar ook fysiek merkte ik haar niet zo lang geleden op, in het straatbeeld. Een Aziatische toeriste liep rond met een uitrekbare stok met aan het einde daarvan een fotocamera, zodat ze mooie ‘selfies’ kon trekken, omgeven door haar vriendinnen (dat heet dat een groufie blijkbaar) in het Brussels straatbeeld. Ik had die stok al eens eerder gezien, op een foto van iemand die op 400m hoogte een foto van hemzelf nam staande bovenop een ‘skyscraper’ in Dubai.

Maar wat blijkt, die staffen zijn populair. Zo populair dat alle attractie parken van Plopsaland de ‘selfie-Selfie populariteitstick’ bannen, dat is blijkbaar de naam die deze stokken dragen, wegens te gevaarlijk. Ah, oh ja, neemt dat zo een vaart? Toch wel, als je kijkt naar de populariteit van de term volgens Google Trends, waar je een serieuze piek ziet bij de afgelopen Kerst periode, van een object dat blijkbaar in 1995 al werd uitgevonden, maar dat nu pas aan zijn echte opmars begint.

De magische staf, eenmaal vastgenomen, maakt zicht meester van haar drager, die vanaf dan alleen nog maar foto’s wil nemen met zichzelf erop. Alle momenten rondom de fotograaf worden vereeuwigd temidden van brede glimlachen. Alleen, blijkbaar mijden de meeste mensen diegenen die constant foto’s delen van zichzelf. De stafdragers hunkeren constant naar een toekomstige herinnering aan dat perfecte beeld van blijheid en vriendschap en maken het daarom nooit echt mee. Zoals Narcissus, riskeren ze in stilte te vereenzamen omringd door blije foto’s van zichzelf.

PS: je kan deze post onderaan liken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.